Ohjeita testeihin

Osallistuminen

 

Perus- ja elementtitesteihin osallistuminen sovitaan valmentajan kanssa kun se tulee luistelijalla ajankohtaiseksi uuteen sarjaan siirtyessä. Kilpailusihteeri ilmoittaa tulevista testeistä, joihin valmentaja ilmoittaa osallistuvan luistelijan / luistelijat. Testit olisi hyvä suorittaa jo edellisen kauden aikana (kevätkausi), jotta luistelija saa suoritettua testit ennen uuteen kilpailusarjaan siirtymistä. Testejä voi myös suorittaa ns. etukäteen, jotta siirtyminen uuteen sarjaan onnistuu tarvittaessa.

 

Elementtitestejä voi suorittaa järjestetyissä testitilaisuuksissa tai kilpailuissa. Perustestejä voi suorittaa ainoastaan testitilaisuuksissa. Poikkeuksena kuitenkin PT5 askelsarja, StSq3, jonka voi suorittaa kilpailussa ja siihen on ilmoittauduttava samaan aikaan kun ilmoittaudutaan suorittamaan elementtejä. Tämän PT-osion voi suorittaa, vaikka luistelijalla ei ole alempi tai alemmat PT-tasot suoritettuina.

Samassa testitilaisuudessa testitasot suoritetaan helpoimmasta vaikeimpaan. Testitilaisuudessa luistelija voi suorittaa enintään kahta perustestitasoa kerrallaan. Yksittäisissä tapauksissa ja erikseen sovittuna luistelija voi suorittaa ensin vaikeampaa tasoa ja jos ei sitä läpäise sen jälkeen alemman tason perustestin. Tämä koskee luistelijoita, jotka ovat aloittaneet perustestien suorittamisen ennen 1.1.2020. Tämän, 1.1.2020, jälkeen aloittavat perustestien suorittamisen PT1:stä ja tekevät ne tasojärjestyksessä alimmasta ylimpään tasoon (PT1->PT5).

Kun Perustestitaso on kerran hyväksytysti suoritettu, se on voimassa koko hänen luistelu-uransa ajan.

Luistelijalla on oltava kaikki alemmat perustestit suoritettuna hänen siirtyessään kilpailemaan A-silmuihin tai liiton sarjoihin (debytantit, SM-noviisit, juniorit, seniorit, SM-juniorit, SM-seniorit).

 


 

Testitilaisuus

Kutakin testitasoa varten voi olla oma verryttely, jos luistelijoita on kyseisellä testitasolla paljon. Verryttelyaika on 3 minuuttia. Testitilaisuudessa voidaan soittaa rauhallista musiikkia (hiljaisella volyymillä). Valmentajat, arvioijat sekä tilaisuuden järjestäjät voivat omalla positiivisella otteella tehdä tilaisuudesta rennomman ja rakentavan kokemuksen luistelijoille.

 

Perustestirata

Luistelija tekee testitason radan kerran ja saa uusia alkeis- ja perustesteissä 1, 2, 3 ja 4 enintään kahta (2) ja perustestissä 5 yhtä (1) liikettä yhden kerran, jos tuomari(t) niin pyytävät. Välittömästi radan suorituksen jälkeen luistelijalle ilmoitetaan, pääsikö hän testistä läpi vai ei. Valmentajan toivotaan olevan aina tuomareiden lähellä tai vieressä, että hän kuulee tuomarin palautteen ja (tarvittaessa) valmentaja kertoo seuran tavan mukaisesti, miten testirata meni sekä neuvoo luistelijalle, kuinka liikkeen saa oikein suoritettua.

Verryttelyryhmän koko on enintään 10 luistelijaa. Suositellaan, että vaakoja verrytellään vasta verryttelyajan viimeisen minuutin aikana vaaratilanteiden välttämiseksi. Luistelijoita kehotetaan nou- dattamaan erityistä varovaisuutta verryttelyn aikana.

Ensimmäisenä oleva luistelija asettuu valmiiksi ensimmäisen liikkeen aloituspaikkaan ja aloittaa suoritusradan saatuaan ylituomarilta merkin. Luistelija tekee koko ko. tason liikkeet eli radan. Suoritettuaan radan hän luistelee ylituomarin luokse. Jos luistelija tekee vahingossa väärän liikkeen, voi tuomari keskeyttää suorituksen ja joko hän tai valmentaja ohjeistaa luistelijaa suorittamaan oikean liikkeen. Mikäli luistelija tekee tuomariston mielestä liian vähän liikkeitä jossakin testiosuudessa, tuomari voi pyytää lisänäyttöä ja sitä ei katsota uusintayritykseksi. Valmentaja saa neuvoa luistelijaa tekemään liikkeen oikein. Testituomarit voivat keskustella keskenään suorituksen aikana. Ylituomari kertoo luistelijalle ja vieressä olevalle valmentajalle menikö testi läpi tai onko jokin liike tehtävä uudelleen, enintään 1-2, tai jos testi ei mennyt läpi. Jos on tehtävä jokin liike tai liikkeitä uudelleen, luistelija tekee ne samaan kohtaan kenttää kuin ne radalla ovat. Ylituomari antaa ohjeet luistelijalle ja/tai valmentajalle miten liike pitäisi suorittaa, että se menisi läpi. Valmentajan toivotaan olevan aina tuomareiden lähellä tai vieressä, että hän kuulee tuomarin palautteen ja tarvittaessa valmentaja kertoo seuran tavan mukaisesti, kuinka testirata meni (läpi/uusit- tavat/ei läpi) sekä neuvoo, että luistelija saa uusintatilanteessa liikkeen oikein suoritettua.

Testiosiota uusivan, enintään 1-2 liikettä, luistelijan kohdalla menetellään samoin kuin koko testiä suorittavan kohdalla. Luistelija uusii ensimmäisen uusittavan liikkeen ja tuomariston niin pyytäessä saa tehdä sen vielä uudelleen, eikä sitä katsota uusintayritykseksi. Uusintasuorituksessa on tehtävä kaikki "rästiin" jääneet liikkeet. Mikäli arvioitavaan liikkeeseen (kohtaan) sisältyvät molemmat jalat tai kaaret tai suunnat (esim. kaarenvaihdot, vaa'at) on ne molemmat/kaikki suoritettava uusintatestissä, vaikka edellisellä kerralla jokin osio siitä olisikin hyväksytysti suoritettu.

 

Elementtitestit

Kutakin elementtiä saa yrittää kolme kertaa. Välittömästi kunkin suorituksen jälkeen luistelija saa palautteen menikö se läpi vai ei. Luistelija saa yrittää muita elementtejä, vaikka jokin toinen ei sillä kertaa menisikään läpi ja seuraavassa testissä yrittää rästiin jäänyttä elementtiä. Kaikki kolme (3) yritystä on tehtävä samaa elementtiä (sama elementtilyhenne).

Ensin testataan piruettien tekijät; aluksi 3 min verryttely ja verryttelyajan jälkeen suoritus- järjestyksessä kukin tekee vuorollaan ensimmäisen kerran piruetin ja arvioijat ilmoittavat välittömästi suorituksen jälkeen onko se hyväksytysti läpi vai ei. Kun kaikki ovat kerran yrittäneet, ne luistelijat, jotka eivät ensimmäisellä yrityksellä päässeet piruettia läpi yrittävät toistamiseen samassa suoritus- järjestyksessä kuin ensimmäisellä kierroksella pois lukien hyväksytysti suorittaneet ja kolmas kerta jälleen niiden osalta, jotka eivät vielä saaneet piruettia hyväksytysti läpi. Tämän jälkeen SM-noviisi- sarjan luistelija tekee samaan tapaan toisen vaaditun piruetin. Pirueteissa, joissa luistelija saa valita minkä hän tekee, on testitilaisuudessa kaikkien yritysten oltava samaa piruettia.

Elementtitestiä 1 suorittavilla luistelijoilla on oma 4 minuutin verryttelyaika. Kukin luistelija tekee hypyt peräkkäin haluamassaan järjestyksessä ikään kuin hyppyratana.

Kun kaikki ovat yrittäneet piruetteja 3 kertaa alkaa ensimmäisen hypyn (2A/hyppy-yhdistelmä) 4 minuutin verryttelyaika. Verryttelyajan jälkeen suoritusjärjestyksessä kukin tekee vuorollaan ensim- mäisen kerran elementin (2A/hyppy-yhdistelmä) ja arvioijat ilmoittavat välittömästi suorituksen jäl- keen onko se hyväksyttävästi läpi vai ei. Kun kaikki ovat kerran yrittäneet, ne luistelijat, jotka eivät ensimmäisellä yrityksellä päässeet (2A/hyppy-yhdistelmä) hyppyä/yhdistelmää läpi yrittävät toista- miseen samassa suoritusjärjestyksessä kuin ensimmäisellä kierroksella pois lukien hyväksytysti suorittaneet ja kolmas kerta jälleen niiden osalta, jotka eivät vielä saaneet hyppyä/yhdistelmää hyväksytysti läpi.

Kun kaikki ovat yrittäneet 2A-hyppyä/hyppy-yhdistelmää 3 kertaa alkaa tarvittaessa uusi 4 minuutin verryttelyaika ensimmäistä 3H ja toista hyppy-yhdistelmää varten ja toimitaan kuten 2A/hyppy- yhdistelmän testin kohdalla.

Kun kaikki ovat suorittaneet/yrittäneet ensimmäistä 3H kolme kertaa alkaa tarvittaessa 4 minuutin verryttelyaika toiselle 3H:lle ja se viedään läpi kuten CCoSp, 2A, 3H ja hyppy-yhdistelmät aiemmin. Verryttelyajan päätyttyä suoritusvuoroaan odottavien luistelijoiden ei tarvitse poistua jäältä. Luistelijan suorittaessa kaksois- tai kolmoishyppyjä tai hyppy-yhdistelmiä, hänen on ilmoitettava testin alkaessa minkä/mitkä hypyt hän suorittaa. Luistelijan on tehtävä sama ilmoitettu hyppy/hyppy- yhdistelmä (enintään 3 kertaa) kullakin kerralla, kun on sen vuoro. Ks. kohta 4.1.

Luistelija, joka tekee useampaa kuin yhtä elementtiä voi jatkaa muiden elementtien yrittämistä, vaikka jokin muu ei menisikään läpi ja seuraavassa testitilaisuudessa yrittää avoimeksi jäänyttä.

Elementtitestit viedään läpi joustavasti ja luistelijalähtöisesti ja ohjeita tarvittaessa soveltaen.

 (Lähde: www.STLL.fi)